Opel, IAA Mobility’de Experimental konsept otomobilini sergilemeye hazırlanıyor
Opel, 5-10 Eylül 2023 tarihlerinde Münih’te gerçekleşecek olan IAA Mobility’de yeni konsept aracı Experimental’i ilk kez sergileyecek.
Şirketten yapılan açıklamaya göre Opel, dikkatleri üzerine çeken yeni Opel Experimental konsepti ile geleceğe bakış açısını ortaya koyuyor.
Çağdaş dış tasarımı ile Opel Experimental, Opel markasının önümüzdeki yıllardaki tasarım yaklaşımını net bir vizyonla gözler önüne seriyor. Konsept otomobil, yüksek teknoloji ürünü aero-verimlilik özellikleri, hafif koltuklar ve tamamen yeni bir yükseltilmiş gösterge ekranı ve ayrıca geniş, parlak bir iç mekan gibi özelliklerle ayırt edilir.
Bataryalı elektrikli crossover, bu yıl 5-10 Eylül 2023 tarihleri arasında Münih’te gerçekleştirilecek olan IAA Mobility’de dünyaya tanıtılacak. Açıklamada, Experimental’in Opel’in yeni sürdürülebilirlik vizyonunu da sergileyeceği ve bireysel ulaşım
Opel İcra Kurulu Başkanı (CEO) Florian Huettl, Opel Experimental’in Opel’in gelecekteki modeller ve teknolojiler, gelecekteki tasarım, hatta yeni bir dönem ve markanın geleceği hakkındaki vizyonunu ortaya koyduğunu ifade ederek, “Bu çarpıcı konsept otomobil, yol gösterici bir ışık. Işığı temsil ediyor ve Opel’in öncü ruhunu bir kez daha gözler önüne seriyor.” değerlendirmesini yaptı.
Baş Tasarım Sorumlusu Yardımcısı Mark Adams, Opel Deneysel konseptinin “Cesur ve Basit” tasarım ideolojilerinin daha uç bir yorumunu sunduğunu belirtti.
Adams, “Geleceğe yönelik vizyonumuzu da şekillendiriyor. Tasarımının birçok unsuru ve arkasındaki fikir, gelecekteki seri üretim araçlarımızda görülecektir. Yeni model, dış tasarımı, çarpıcı silüeti ve optimize edilmiş aerodinamik performansı ile öne çıkıyor. İç tasarım, sürükleyici ve duygusal bir kullanıcı deneyimi yaratıyor.” terimleri kullandı.
Tasarımda yeni bir bakış açısı
Açıklamada, Opel Deneysel’in siluetindeki en çekici noktalardan biri krom kaplamanın olmaması. Verimli pil-elektrik geçişi, son teknoloji Stellantis BEV platformundan yararlanır. Ek olarak, elektrikli otomobil dört tekerlekten çekiş ile donatılmıştır. Keskin kenarları ve çarpıcı görünümü ile cesur ve sade bir tasarım ortaya koyuyor. Klasik yan aynaların yerini C sütunlarına tam entegre 180 derecelik kameralar alırken, keskin hatlar, kaslı çamurluk kemerleri kendinden emin duruşu pekiştiriyor.
Yeni aydınlatmalı “Yıldırım Işığı”, Opel’in tasarım felsefesinin yol gösterici unsuru olan Opel Compass imzasının merkezinde yer alıyor. Eşsiz tasarım yaklaşımı, Edge-Lighting teknolojisi ve şeffaf camlı Pusula imzalı arka lambaların yanı sıra merkezi unsuru oluşturan şimşek logosu yerine arka cephede koyu renkli Opel yazısı ile tekrarlanıyor. Pusulanın ön tarafında yeni nesil 4D Opel Visor bulunur. Buradaki hacim ayrıca sensörler, lidar, radar ve kamera sistemleri gibi gelişmiş görüş teknolojilerinin eklenmesiyle büyüyor.
Akıllı aerodinamik analizler ve uzay detoksu
Opel Deneysel’in ön ve arka aero kanatçıkları, arka difüzörle birlikte aerodinamik verimliliği artırır. Sürüş koşullarına bağlı olarak uzar veya kısalır. Bunun dışında Goodyear ile iş birliği içinde geliştirilen lastikler, geri dönüştürülmüş kauçuktan üretiliyor ve aerodinamik verimliliği daha da artıran aktif özellikli 3 bölgeli Ronal jantları çevreliyor.
Dış boyutlar açısından, Opel Deneysel, kompakt C segmentinde yer almasına rağmen, iç mekanda D segmentinin ferahlığına sahip olduğu söyleniyor. Mühendisler, Opel Deneysel’in iç mekan detoksu yaklaşımını kullandılar. Açıklamada, direksiyon simidinin gerekmedikçe zahmetsizce katlandığı, bunun da elektrikli direksiyon sistemi ile mümkün olduğu, böylece mekanik direksiyon bileşenlerini ortadan kaldırdığı ve ölçeğin küçülmesine yardımcı olduğu belirtiliyor.
Bunun dışında hafifçe uyarlanabilen koltuklar, sade ama güçlü bir yapıyı 3D örgü teknolojisine sahip kumaşlarla birleştiriyor. Bu çözüm, müşterilerin Opel araçlarda alışık olduğu üstün koltuk konforunu sağlarken, konsept otomobilin içinde daha fazla alan yaratılmasına da katkı sağlıyor.
“Tech Bridge” ile bilgiler ihtiyaca göre kişiselleştirilebilir.
Verilen bilgilere göre kullanıcılar, yeni Opel modellerinde kullanılan Pure Panel’in yeni bir yorumu olan ince “Tech Bridge” ile bilgileri ihtiyaçlarına göre özelleştirebiliyor. Bu analizde klasik ekranlar yerine bilgi veya eğlence, yapay zeka ve doğal sesli kontrol paneli ile desteklenen artırılmış projeksiyon teknolojisi kullanılmaktadır. Yüzen, şeffaf “Pure Pad” ön kolun önünde bulunur. Sürücünün kişisel tercihlerine göre yapılandırılabilir. Bu, en sık kullanılan işlevlere anında erişim sağlar.
Opel Deneysel, Opel’in tüm marka değerleri olan “Detoks”, “Modern Alman” ve “Çevresel yenilik”i bünyesinde barındırırken, markanın sürdürülebilir ulaşıma yaklaşımını da ifade ederek bunu bir adım öteye taşıyor.
Elektrokromik kumaşlar, atmosferik aydınlatma ile birlikte yolculara gelişmiş bir konfor seviyesi sunar. Ek olarak, reaktif kumaşlar fonksiyonel fonksiyonları geliştirebilir.
Markanın net vizyonunu sergileyen Opel Experimental, “Made in Rüsselsheim” sloganıyla uzun ve başarılı konsept otomobil geleneğini sürdürüyor. Yeni konsept aynı zamanda Opel’in, Deneysel GT adlı efsanevi bir tasarım çalışmasını sunan ilk Avrupa markası olduğu 1965 yılında başlayan sağlam geleneğini de gösteriyor.